ساختار محتوا چیست و نحوه نگارش آن چگونه است؟

 آخرین به‌روزرسانی: 22 تیر 1404

در دنیای پر رقابت امروز، محتوا نقشی اساسی در موفقیت کسب‌وکارها ایفا می‌کند. به همین منظور برای تولید محتوای باکیفیت و اثرگذار، باید به ساختار محتوا (Content Structure) توجه ویژه‌ای داشته باشید. ساختار محتوا، مانند اسکلتی است که محتوای شما را شکل می‌دهد و به آن نظم و ترتیب می‌بخشد. با ساختار بندی محتوا به صورت اصولی، محتوای شما می‌تواند به نیت کاربران از جستجو پاسخ مناسب دهد و در نتیجه باعث رشد سایت و کسب و کار شما شود.

ساختار محتوا چیست؟

ساختار محتوا به ترتیب و سازماندهی مناسب مطالب در یک صفحه بر اساس نیت کاربران می‌پردازد. این ساختار باید به گونه‌ای باشد که خواننده بتواند به راحتی اطلاعات مورد نیاز خود را پیدا کند و مفهوم کلی مطلب را درک کند. ساختار محتوا شامل استفاده از عناوین و زیرعناوین مناسب، پاراگراف‌بندی منظم، موارد و نکات کلیدی است که هر کدام نقش مهمی در ارائه یک محتوای کامل و منسجم ایفا می‌کنند.

ساختار محتوا چیست؟

اهمیت تهیه ساختار محتوا برای سئو و کاربران

هدف از تولید محتوا باید جلب رضایت کاربر باشد. مشخص کردن یک ساختار مناسب برای صفحات، به کاربران کمک می‌کند تا راحت‌تر به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند. علاوه بر آن، یک ساختار محتوای منظم و منسجم به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا مطالب را بهتر فهمیده و رتبه‌بندی مناسبی را برای صفحه‌ها تعیین کنند. به صورت کلی یک ساختار محتوای دقیق و مناسب به شما کمک می‌کند رضایت کاربر و موتورهای جستجو را به صورت همزمان جلب کنید.

چه مواردی در ساختار محتوا اهمیت دارند؟

  • توجه به نیت کاربر: ساختار محتوا باید مشخص کند که برای عبارتی که مدنظر دارید، چه نوع صفحه‌ای لازم است ایجاد شود؟ به عنوان مثال در ساختار محتوا برای یکی از عبارات مربوط به یک سایت فروشگاهی مانند «انواع گوشی سامسونگ» باید مشخص شود که نیت کاربر از جستجوی این عبارت مشاهده یک صفحه دسته بندی یا تگ است؟ یا کاربر به دنبال این است که یک مقاله با توضیحات جامع درباره این موضوع بخواند؟
  • مشخص کردن کلمات کلیدی اصلی و فرعی: باید براساس تحقیق کلمات کلیدی برای هر موضوع کلمات کلیدی اصلی و فرعی برای هر محتوا آماده شوند. استفاده از کلمات کلیدی به صورت متوازن و طبیعی به موتورهای جستجو کمک می‌کند بهتر متوجه محتوای صفحات شما شوند.
  • استفاده از عناوین و زیرعناوین: عناوین و زیرعناوین به خواننده و موتورهای جستجو کمک می‌کنند تا سریع‌تر به اطلاعات مورد نیاز دسترسی پیدا کنند و مطالب را بهتر درک کنند. در ساختار محتوا باید تگ عنوان (تایتل چیست) و هدینگ‌های مورد نیاز برای انتقال مطلب مشخص شوند.
  • متای توضیحات یا متا دیسکریپشن: متا دیسکریپشن (Meta Description) در کنار عنوان صفحه شما در صفحه نتایج موتورهای جستجو (سرپ یا SERP چیست؟) نمایش داده می‌شود. در نتیجه کلماتی که انتخاب می‌کنید تا در این بخش به کاربران نمایش داده شوند بسیار مهم هستند، چون می‌توانند کاربران را به کلیک بر روی لینک شما در نتایج ترغیب کنند.

چه مواردی در ساختار محتوا اهمیت دارند؟

یک ساختار محتوای اصولی چه بخش‌‎هایی از صفحه را مشخص می‌کند؟

  1. کلمه کلیدی اصلی
  2. کلمات کلیدی فرعی
  3. نوع صفحه از نظر نیت کاربر
  4. تگ عنوان
  5. تگ متای توضیحات
  6. تگ H1
  7. تگ‌های H2 تا H6

مراحل تولید یک محتوای ساختاریافته چگونه است؟

برای ایجاد یک محتوای ساختاریافته، بهتر است مراحل زیر را به دقت دنبال کنید:

۱. تقسیم‌بندی موضوع به بخش‌های فرعی

قبل از شروع نوشتن، ساختار موضوع را به خوبی درک کنید و آن را به موضوعات فرعی مرتبط و منطقی تقسیم کنید. این کار فرآیند تولید محتوا را ساده‌تر و هدفمندتر می‌کند و باعث می‌شود که اطلاعات به صورت منسجم و قابل فهم به خواننده منتقل شود. برای کمک به این مرحله می‌توانید از ابزارها و افزونه‌های سئو استفاده کنید که به تفکیک موضوعات مرتبط کمک می‌کنند.

یکی از ابزارهای مفید در این زمینه، TextOptimizer است که با تحلیل نتایج جستجو، موضوعات مرتبط و زیرمجموعه‌های هر جستجو را استخراج کرده و به شما ایده‌های بهتری برای توسعه محتوا می‌دهد.

۲. استفاده اصولی از تگ‌های هدینگ (عنوان‌ها)

یکی از کلیدی‌ترین بخش‌ها در ساختاردهی محتوا، بهره‌گیری از تگ‌های هدینگ HTML است. عنوان اصلی صفحه باید فقط یک بار با تگ H1 مشخص شود و زیرعنوان‌های فرعی با تگ‌های H2 و H3 تقسیم‌بندی شوند. عناوین باید توصیفی، منطقی و مرتبط باشند تا حتی بدون خواندن متن اصلی، موضوع مقاله را برای خواننده روشن کنند.

بهترین روش این است که زیرعنوان‌ها به شکل سؤال نوشته شوند؛ زیرا سؤالات باعث جلب توجه بیشتر و تعامل بهتر کاربران می‌شوند، به‌ویژه در جستجوهای صوتی. همچنین، حتماً کلیدواژه‌های مهم خود را در عناوین بگنجانید تا به بهینه‌سازی بهتر محتوا برای موتورهای جستجو کمک کنید.

۳. نگارش متا تگ توضیحات جذاب

متا دیسکریپشن یا توضیح متا، بخشی است که در نتایج جستجو زیر عنوان صفحه نمایش داده می‌شود. این قسمت گرچه مستقیماً روی رتبه‌بندی سایت تأثیر نمی‌گذارد، اما نقش مهمی در ترغیب کاربران برای کلیک کردن دارد. بنابراین، بهتر است متنی کوتاه، گیرا و حاوی کلمات کلیدی مرتبط بنویسید که خواننده را جذب کند.

۴. تعریف دقیق مفاهیم تخصصی

از آنجا که کاربران بسیاری برای یافتن تعاریف و توضیحات سریع به گوگل مراجعه می‌کنند، لازم است هر اصطلاح تخصصی که در محتوا استفاده می‌کنید، به صورت واضح تعریف شود. این کار باعث می‌شود گوگل بتواند این تعاریف را به شکل فیچر اسنیپت یا پاسخ صوتی نمایش دهد و شانس دیده شدن محتوای شما افزایش یابد. همچنین استفاده از مترادف‌ها و کلمات مرتبط به غنای محتوا کمک می‌کند.

۵. شناسایی هدف هر پرسش جستجو

برای هر کوئری جستجو، هدف اصلی کاربر را تحلیل کنید. به جای نگاه بازاریابی، از زاویه دید مخاطب به سوالات نگاه کنید و پاسخ مناسب و مرتبط با هدف جستجو ارائه دهید.

6.خلاصه‌نویسی و نتیجه‌گیری

اگرچه گوگل به محتوای طولانی اهمیت می‌دهد، اما ارائه پاسخ‌های واضح و خلاصه نیز اهمیت بالایی دارد. در بخش نتیجه‌گیری، نکات اصلی و هدف محتوا را در چند جمله کوتاه و مفید جمع‌بندی کنید تا هم برای کاربران قابل فهم باشد و هم به گوگل در درک بهتر محتوای شما کمک کند.

همچنین رعایت نکات زیر در نگارش متن ضروری است:

  • پاراگراف‌ها نباید طولانی‌تر از ۵۰۰ کاراکتر باشند.

  • جملات نباید بیشتر از ۲۵۰ کاراکتر داشته باشند.

  • از تکرار غیرضروری پرهیز کنید و متن را روان بنویسید.

  • از بولد و ایتالیک فقط برای برجسته‌سازی نکات مهم استفاده کنید.

  • علائم نگارشی را درست به کار ببرید.

۷. استفاده هوشمندانه از تصاویر

یک تصویر می‌تواند هزار کلمه را منتقل کند. گوگل قادر است تصاویر را ایندکس کند و تصاویر مرتبط می‌توانند مخاطب بیشتری جذب کنند. بهتر است تصاویر مرتبط با موضوع انتخاب و در صورت نیاز برند خود را به صورت واترمارک اضافه کنید. همچنین حتماً از متن جایگزین (alt text) مناسب برای تصاویر استفاده کنید و حجم آن‌ها را کاهش دهید تا سرعت بارگذاری صفحه کاهش نیابد.

۸. استفاده از فهرست‌ها و جداول

به کمک بولت پوینت‌ها (نقاط گلوله‌ای) و جداول، محتوای خود را ساختارمندتر و خواناتر کنید. این عناصر به کاربران کمک می‌کنند نکات کلیدی را سریع‌تر درک کنند و به موتورهای جستجو سیگنال می‌دهند که موارد مهمی در متن وجود دارد.

استفاده از جت سئو در نگارش ساختار محتوا

تا اینجا در خصوص اهمیت ساختار محتوا و تاثیر آن در بهبود سئو سایت و جلب رضایت کاربر صحبت کردیم. اگر کارشناس سئو یا صاحب کسب و کار هستید، برای اینکه یک فایل ساختار محتوا تهیه و آن را به مسئول تولید محتوای سایت ارائه دهید، باید یک قالب مشخص و منظم داشته باشید.

تهیه این قالب به علاوه جستجو برای مشخص کردن تک تک موارد ذکر شده در ساختار محتوا می‌تواند کار بسیار زمان‌بری باشد. اما با کمک ابزار آنلاین بررسی سئو سایت جت سئو شما می‌توانید به راحتی و در کوتاه‌ترین زمان یک ساختار محتوای حرفه‌ای و باکیفیت تهیه کنید.

برای تهیه ساختار محتوا به کمک جت سئو مسیر زیر را دنبال کنید.

قدم اول: اکانت خود را در جت سئو بسازید.

برای آن که بتوانید از بخش ساختار محتوای جت سئو استفاده کنید، لازم است که ابتدا یک اکانت در جت سئو بسازید. شما با ثبت نام برای ابزار می‌توانید 7 روز به صورت کاملا رایگان قدرت جت سئو را امتحان کنید.

قدم دوم: سایت خود را در جت سئو ثبت کنید.

پس از ثبت نام با ورود به پنل کاربری خود محیط زیر را مشاهده می‌کنید که از طریق «افزودن سایت جدید» باید یک وبسایت در جت سئو ثبت کنید.

قدم دوم: سایت خود را در جت سئو ثبت کنید.

قدم سوم: وارد بخش داشبورد تجزیه و تحلیل شوید.

پس از انجام فرایند بالا سایت شما در بخش سایت‌های من اضافه می‌شود و می‌توانید وارد «داشبورد تجزیه و تحلیل» شوید.

قدم چهارم: وارد بخش ساختار محتوا شوید.

با ورود به داشبورد تجزیه و تحلیل یک منو در سمت راست ابزار مشاهده می‌کنید و باید مسیر زیر را دنبال کنید و بر روی «ساختار محتوا» کلیک کنید:

تحقیق کلمات کلیدی >> ساختار محتوا

قدم چهارم: وارد بخش ساختار محتوا شوید.

قدم پنجم: کلمه کلیدی خود را وارد کنید.

کلمه کلیدی خود را در باکس موجود در صفحه وارد کنید و بر روی جستجو کلیک کنید.

قدم پنجم: کلمه کلیدی خود را وارد کنید.

قدم ششم: از قدرت جت سئو در تهیه ساختار محتوا لذت ببرید!

پس از وارد کردن کلمه کلیدی شما می‌توانید اطلاعات مختلفی را برای تهیه ساختار محتوا مشاهده کنید. در تصویر زیر اطلاعات مختصری در خصوص تعداد کلمات پیشنهادی، میزان سختی کلمه کلیدی و تخمین جستجوی ماهانه مشاهده می‌کنید.

قدم ششم: از قدرت جت سئو در تهیه ساختار محتوا لذت ببرید!

عبارت‌های مرتبط یا Related Searches کاربران در گوگل را می‌توانید مشاهده کنید. از این بخش می‌توانید برای مشخص کردن کلمات کلیدی فرعی ایده بگیرید.

از پیشنهادهای جت سئو برای نوشتن یک عنوان جذاب استفاده کنید:

از پیشنهادهای جت سئو برای نوشتن یک عنوان جذاب استفاده کنید:

از پیشنهادهای جت سئو برای نوشتن یک عنوان جذاب استفاده کنید:

برای مشخص کردن زیرعنوان‌ها یا هدینگ‌هایی که لازم است در صفحه استفاده کنید، تعداد زیادی زیرعنوان به شما پیشنهاد داده می‌شود که می‌توانید آن‌ها را بررسی و برای محتوای خود انتخاب کنید:

زیرعنوان‌ها

جت سئو می‌تواند برای نوشتن متن alt تصاویر نیز به شما ایده بدهد.

alt تصاویر

برای نوشتن یک متای توضیحات جذاب که بتواند کاربر را به کلیک بر روی لینک شما در نتایج ترغیب کند نیز می‌توانید از پیشنهادات متای توضیحات در این بخش استفاده کنید:

متای توضیحات

در بخش انتهایی ساختار محتوا نیز می‌توانید نتایج لحظه‌ای مربوط به عبارت مدنظرتان (که در اینجا «بهترین گوشی سامسونگ» بود) را مشاهده کنید و متوجه شوید در حال حاضر چه سایت‌هایی در این عبارت رتبه‌های برتر را از آن خود کرده‌اند.

قدم هفتم: یک خروجی حرفه‌ای از ساختار محتوا تهیه کنید

قدم هفتم: یک خروجی حرفه‌ای از ساختار محتوا تهیه کنید 🚀

شما با کمک جت سئو به راحتی می‌توانید یک ساختار محتوای حرفه‌ای تهیه کنید. البته توجه داشته باشید که موارد پیشنهادی جت سئو را بررسی و پایش کنید تا براساس نیاز کاربر بخش‌های مختلف را در ساختار قرار دهید. 
 

با عضویت در جت سئو گزارش سایت خود را 7 روز رایگان ببینید

بیشتر بخوانید

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید